Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 20:34 - Един път да празнуваме като известните.
Автор: shitonyou Категория: Новини   
Прочетен: 2090 Коментари: 0 Гласове:
2



Представям ви последният репортаж на немската втора национална телевизия ZDF за България. Темата e българските абитуриенти. Преводът ми е изцяло от видеоклипа, като не претендирам да е много точен и ако имам стилистични грешки, моля да бъда извинен. Не можах да се справя със свалянето на клипа, за това по-долу има само линк. Дано се отвори на всички!


www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1355672/Bulgarien-Einmal-feiern-wie-die-Promis#/beitrag/video/1355672/Bulgarien-Einmal-feiern-wie-die-Promis

България е най-бедната страна членка на европейския съюз. Но когато там се празнува завършването (на средното образование), дори и най-скъпите неща не са достатъчно добри. Може и да ви учуди, но при една средна работна заплата от 350 евро на месец, това е една голяма саможертва за повечето родители. Доста от тях могат да си го позволят само,  ако жестоко спестяват до завършването на училище на своите деца. Едно добро образование в България е особено ценено, така че този ден там се празнува, както другаде празнуват пищни сватби. Тоня Пьолиц - за дивите партитa на българските абитуриенти.

Сем. Янчеви, които живеят в своето малко двустайно жилище в София, знаят колко дължат на своите наследници. В крайна сметка тяхната дъщеря Роси веднъж в живота си е абитуриент. Нейната бална рокля за 300 долара е за българските условия по-скоро умерено скъпа.
- " В моя клас само една съученичка наистина преувеличи. Аз мисля и за разходите на моите родители."
И сем. Янчеви ще похарчат по случай завършването на Роси повече от 1000 евро, толкова колкото са заплатите на бащата и майката общо за един месец. Натискът спрямо родителите е голям, някои дори се принуждават да вземат пари на заем, за да финансират събитието.
- "Tези абитуриентски балове станаха в последните години много шумни и помпозни. Показването е много важно. При това би трябвало да имат нещо в главите, но това става все по-маловажно."

Българите не просто празнуват абитуриентски бал. По улиците на София кръстосват луксозни лимузини, вътре седят възможно най-скъпо облечени завършващи. Една пета от българите живеят с по-малко от 100 евро на месец, но абитуриентите се фукат с пари, дори и ако родителите им изобщо ги нямат. Возенето до празненството в стречлимузина струва около 400 евро.
- "Какво работят родителите ми? Моля не ме питайте такива въпроси!"

След този бал в гранд хотела българската реалност чака Роси и българските абитуриенти. Средната работна заплата в страната е около 350 евро на месец. Колко пъти може да се зареди до горе с толкова пари едно "Бентли"?

- " Предимно за момчетата е много важно, с каква кола ще се появят на бала. Казвам си: За какво е всичко това, за две секунди?!"

- " Разбира се, че не трябва да се прекалява чак толкова, но такива сме си ние българите, празнуваме като че ли светът утре ще свърши."


Почти един милион българи напуснаха България през последните години. А също така и Роси с нейните отлични оценки няма да остане в София. Тя отдавна е избрала една стипендиантска програма във Франция.
Но днес ще се празнува, защото който много мисли за бъдещето си в България , вече е изгубил.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shitonyou
Категория: Забавление
Прочетен: 42102
Постинги: 13
Коментари: 6
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930